fredag 5 april 2024

På rull i sakta mak utmed Costa Tropical – tropiska kusten i España


Med klarblå himmel och stormbyar inledde vi påskveckan i Almería lugnt och utan större spektakel. Påsk är en stor högtid i Spanien och pågår en hel vecka med start palmsöndagen för att avslutas påskdagen. Firandet är väldigt olika beroende på var i landet en befinner sig med parader där alla som har en trumma är välkommen att delta.  


Fiesta stämningen infann sig inte överallt under påsken, då vädret inte var så inbjudande. Ungefär lika inspirerande som en blomsterflicka mitt i folkvimlet en långfredagskväll.


Till fots och med cykel utforskade vi den ganska trötta staden med många fina parker som enligt uppsatta skyltar hölls stängda p.g.a. vädret!? Men Plaza de Toros (tjurfäktningsarenan) var lite pampig och stängd.


Och det gamla stationshuset var mäktigt men tomt och låst. Vilken byggnad och vilka möjligheter! Ett nytt stationshus har byggts intill som har allt, utom charm.


På macken kunde en tvätta typ allt från bilar, kläder och hundar 😊. I staden ringlade sig perfekta cykelbanor som ramades in av en ytterring som vi tog oss ann. Det är som att komma till en helt annan stad. Plast, plast och åter plast. Plast som bygger upp enorma växthus där det odlas tomater, gurka och paprika, bostäder som var byggda av plast och plåt och marken som var full av plastskrot. Och mitt i detta plastmecka bodde folk.


Vi avslutade vistelsen med en marknad och med utsökt färsk sparris i kylen rullade vi vidare på självaste påskafton. Genom milsvida plasttak där Spaniens produktion av frukt och grönt odlas. Eftersom vi befinner oss på sträckan Costa Tropical mellan Almería och Almuñecar så odlas här även tropiska frukter (mango, papaya, avokado), men de växer på träd och kräver inte växthus. Vi kom fram till en mysig liten kuststad Adra där vi mer eller mindre hamnade i regnkoma.


Vi fortsatte till Motril där kustremsan delvis skyddades till förmån för vadarfåglar mellan hav och plastväxthus. En liten oas av lyxhus hade vuxit fram och vi var inte ensamma om att tillfälligt slå oss ner…


…alltså jag säger bara TYSKAR! De ger sig ut på rull med nästan allt som har hjul. Här kom ett äldre par inglidande med en variant av husbil 😊.


Och nu kom värme och sol åter du härliga morgonpromenad längs stranden innan vi rullade vidare. Tur att vädret visade sig från sin bästa sida för sedan påskafton har det inte varit så goa dagar. Vi har slut på snus och har bestämt oss för att vi inte är några slavar under nikotinet, eller hur? Så vi håller oss så långt ifrån varandra som vi kan i en 7 m husbil och pratar minsta möjliga, det här kommer att gå bra!   


Vi far vidare genom det monokulturella landskapet, plasttak mot Torrenueva där en så häftig karg kustlinje möter upp. Dova kluckanden hörs när vågor slår in i de undervattensgrottor som gröpts ur av havet.


Med sin speciella undervattensgeologi som bildades för 6 miljoner år sedan har bildats undervattensdalar i tre zoner 10 m, 60 m till 350 m med olika lutningar och där den djupaste delen fungerar som en sedimentuppsamlare från den karga kusten som eroderar. Denna canyon är nyckeln till den mångfald av växter och djur som finns här i havet.

Och ja, jag gick över den här bron, blicken i skyn och kameran riktad nedåt 😊.


Alltså grejen med den här bilden är att de bygger lägenheter för fullt på denna klippa som är underminerad, jag vågade knappt gå ut på den .


Vägen mot fyren där det blev smalt, toppigt och för stormigt för att ta sig fram, denna gång.


Denna kustremsa har ett lugn och med det subtropiska klimatet är det mycket behagligt. Solnedgången från husbilen och här bodde vi några dagar och hade stranden nästan för oss själva.


Om en vinklar kameran uppåt från havet upp mot bergen så breder Sierra Nevada ut sig. Så vackert då inte allt plastskräp som ligger utmed vegetationslinjen syns, med destination havet .


Och vilken strand, skulle kunna peppra foton av alla dessa fantastiska fynd en letar upp 😊.


Vi tröttnar på esplanaden och folk som har sina promenadstråk där och hittar en pärla bland fågelkvitter, hjortar och getter. Där kan en sitta och bara njuta i solen, så gött och lugnt.


Vi har till och med havsutsikt där vi slagit läger på nudistbadet La Jovas parkering.


Lugnt och skönt och mycket rörelse nattetid (utan att störa), det visade sig vara mötesplats för  älgskogssugna män 😊.


Vi gav oss ut på tur bland odlingar, i växthusen såg vi paprika och chili på gång, tomater som var mogna och slanggurka som redan skördats. Bland träden blommade avokado- och mangoträd, omogna fikon och papayakart.


Och här efter bergsvägar blommar det rikligt. Och gurkorna som inte håller måttet blir till kaninmat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kulturella vi rullar vidare på jakt efter romarspår utmed Silvervägen

Vi har rullat in i spännande områden där de varnar för det iberiska lodjuret! Från att varit utrotad i 30 år så har den återinvandrat och st...