fredag 1 mars 2024

Vad har då Baeza och Úbeda i Andalusien att erbjuda?

 Att fly snö till förmån för regn, lite tvek på om det var så himla bra val för fy fasiken vad det har regnat och blåst denna vecka! Men gasen blev uppfylld så värmen i husbilen kan en inte klaga på.

Så vi rullade utför bergen i en svindlande färd till regionen Andalusien där vi bosatte oss i Úbeda och Baeza, vilket turligt nog visade sig vara två världsarv! Egentligen var vi endast ute efter en mack med gaspåfyllning 😊. Inte så illa vy från Baeza över olivodlingar och Úbeda samt bergen. Detta är sannerligen olivlundarnas rike, mil efter mil rullade vi förbi olivodlingar och flera olivfabriker. I städerna finns det många affärer som endast säljer produkter baserade på oliver, en hade inte en aning om att oliver kan blandas med så många otippade ingredienser. Lite tvek till om det alla gånger kan vara en fördelaktig mix… Min smörälskande sambo testade olivsmör och höll på att kräkas, tur för honom var att det gick att steka i 😉.


Ja nog har det regnat och temperaturen har varit liknande Sverige så blä ☹ men vi hade förberett oss. In i affären och fråga efter rompecabezas varpå el señor lös upp och sa: PUZZEL! Ja men varför tragglar jag med spanskan? Hur som så är det kul när vi båda engagerar oss i pysslet och nog engagerade sig min ”kära” sambo när det gällde val av puzzel. Trots mina protester om att detta puzzel är skittråkigt att lägga, inte alls som ölpuzzlet vi la, men han var mycket bestämd på att detta skulle det bli för det föreställer Bardenas Reales och dit ska vi åka!  Ja inte så svårt att räkna VEM som fick lägga detta rompecabezas 😉.


Aldrig har en väl insupit så mycket kulturellt på en och samma gång! Two stars and a wish: Fantastiskt vackert och så rent från skräp men det hade kunnat vara lite mindre att titta på för att få koll 😉.  


Överallt så trummas det! Stora som små tränar inför den trumparad La II Tamborrada som hålls den 8:e april (den heliga lördagen) då de marscherar genom Baezas gator och kungör Kristi kommande uppståndelse. Även andra ”skådespel” förekommer och vi hamnade mitt i ett där föreställande slavar under piskan skulle flytta en jättegrej som vilade på deras axlar? De något äldre trumslagarna tränade i skydd av den pampiga Plaza de toros, tjurfäktningsarena (som vi bor granne med).


Den välbevarade staden skyddas delvis av en ringmur och dessa små gator, en kan verkligen leva sig in hur det var när det begav sig. Utmed väggarna sitter ingjutna ringar till att tjudra hästen, eller om det är för tjurar.

Baeza är från Romarriket och har Spaniens bäst bevarade exempel på renässansarkitektur. Det kommer sig från att under 1500-t blev Baeza (och Ùbeda) förmöget på textilproduktionen och betydelsefulla arkitekter anlitades för att bygga nya palats, kyrkor och allmänna torg i italiensk stil. Ekonomin kollapsade på 1600-talet, vilket turligt nog gjorde att de inte hade råd att bygga nytt så befintliga byggnader blev kvar.


Baezas stora renässansverk är universitetet, grundat 1538 och även Palacio de Jabalquinto går ju inte av för hackor 😊.

En kan ju inte låta bli att kika innanför den ofta lite fallfärdiga fasaden som omger hemmen och häpnas, det är lite av en dockskåps känsla. Nu har vi inte varit hemma hos men den styling som är från försäljningsobjekt skiljer sig väldigt från det en är van vid. Det är pyntat med spets och broderier, extra allt!


Apropå försäljningsobjekt, allt utom sterilt 😊


Ett av de torg som finns i staden som ligger i någon form av linje, vilket kallas Zona Monumental, och en av portarna in till gamla staden el Pósito Real. Den speciella fontänen som ska föreställa lejon? Jag trodde först att det var avbildade amfibier. Men som Peder så klokt kom på, det fanns väl ingen på den tiden som sett ett lejon 😊


Det en lärt sig är att klockan är två när det är folksamling utanför skolan inför siestan. Anhöriga får inte komma in på området utan får snällt stå utanför och vänta. Ett typiskt schema består av lektioner mellan 9 - 17 med tvåtimmars lunchrast eller lektioner mellan 9 – 14 utan lunchrast, beroende på ålder. Det är även vanligt att eleverna har kvällslektioner. Ja det här med ”egentid” på kvällarna när barnen lagt sig verkar inte vara vanligt förekommande här, möjligtvis efter middagen som tycks intas först klockan 20.

Grundfärger omger ofta platser och byggnader där det finns yngre barn. Men det häftigaste är i alla fall det friserade trädet som är vanligt förekommande, så coolt 😊.


Andra häftiga byggnader är Katedralen i Baeza och de många vackra kyrkorna.


Folk kör faktiskt bil här! Med livet som insats när en får klamra sig efter väggen som en geckoödla.


Basílica de Santa Maria de los Reales Alcázares från Úbeda och en vacker innegård till någon historisk betydelsefull byggnad får avsluta denna kavalkad av extra allt. Även om Úbeda också är ett världsarv så kom staden lite med på köpet 2003 när förhållandevis lilla Bazea fick den fina utmärkelsen, där de riktiga juvelerna finns. Det som även skiljer städerna åt är att Bazea saknar ytterområden med sin problematik. Vi knallade igenom några gånger i utkanten av Úbeda, där det faktiskt var riktig misär och höll på att gå ”illa”. Vi kom gående efter en mur som var prydd med tvätt då skurvatten kastas över muren en meter bakom oss, ibland ska en ha tur 😊.


Dags att rulla vidare så dagen börjar med en rask promenad för en frukostbaguette men affären är stängd, på en onsdag! Det visade sig att vi bodde granne med ett bageri som tursamt var öppet. Men vad är nu detta? Jo, det visade sig att vara Andalusiendagen. Så våra planer strandade för kanske det kan bli något storfirande av allt detta trummande? Så den 28 februari firas högtidlighållandet av folkomröstningen 1980 vilket är en hyllning till självständighets demonstrationer 1977 och symboliserar regional identitet och stolthet. Och något som en verkligen har förstått är att det går att göra röd dag av nästan allt här i España!

Men inte blev det något firande här inte, det fick bli en tur genom olivodlingarna där beskärningen är i full gång. Alltså vilket jobb, det är ju miljontals träd och alla har de dessutom enskild bevattning!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kulturella vi rullar vidare på jakt efter romarspår utmed Silvervägen

Vi har rullat in i spännande områden där de varnar för det iberiska lodjuret! Från att varit utrotad i 30 år så har den återinvandrat och st...