söndag 28 januari 2024

Några dagar nära Valencia blev en vecka och en spännande explosion!

 

Vi slog läger vid Platja de la Pobla intill den lilla staden Puig. Och ja, det är en målad halsbandsparakit i trädet. De rackarns fåglarna vägrade att fastna på bild med färg i motljus. Så häftigt att observera dem, då de hade ungar och väl synliga bon. Det var ett himla liv på ungarna, hördes på minst 100 m håll.

Återvinning är coolt! Utmed strandpromenaden stod flera plastfyllda hjärtan och av plasten hade de gjort bänkar. Vilket smart sätt att visa recyckling!

Så här skulle han kunna stå i många timmar. En får ge och ta 10 minuter för mig är fortfarande lång tid, dags att gå vidare. Och jag är en livsnjutare, men jag njuter samtidigt som jag gör andra saker, t ex går.  Men kanske ens tidsuppfattning och mått på njutning förändras med tiden?   

Älskar emulsioner! Välj en kökspryl du inte vill klara dig utan… Det självklara valet blir stavmixer. Då vi konstaterade att den inte skulle funka (för många W) så smög jag ner en ändå 😊. Att slå aioli utan mixer var inga problem, men när det kom till cesardressing så kom staven fram på prov och det funkar! Det ska inte gå men det går, lyckan är fullkomlig.   

Och här fick min bild av sensuella spanjorskor sig en törn. Det som göms i snö… ja de har ju inte snö här, men du fattar!?

Lite oklart vad de tänker sig få på kroken, men det måste vara något helt otroligt gott?

Det här med Spanien och förbud är väldigt spännande. Tydligen så är förbjud väldigt godtyckligt. När det gäller att stå parkerad med husbil får inga möbler ställas ut och fönstren får inte vara öppna, en får inte heller parkera på vissa ställen, till exempel där vi står nu. Polisen åker förbi och vinkar glatt och typ ingen följer förbuden. Hundar är ett kapitel för sig. Nästan alla verkar ha hundar, det är hundar överallt och 99% av dem rastas lösa och det är inga problem, de funkar hur bra som helst tillsammans. Det som däremot är problem är att de inte tar upp efter sina hundar (vi har sett en som plockat upp bajs) så en får ständigt kolla på marken där en går. Och såklart är det hundförbud på stranden. Nu vill jag tillägga att Peder blev den första av oss att smaska rätt in i en redig ruka 😊

Jag visste inte ens att räkstjärten innehöll kött, vilka fantastiska delikatesser det finns från havet. Hemma köpte vi en gång XL räkor från fiskbilen á 500 kr kilot, här är XL räkorna S/M och kostar dryga 9€ kilot. En blir lite fundersam på hur råvaror sorteras, de plockar kanske ut dem till Frankrike och Spanien och de som inte håller måttet skickas till Sverige?

Och likadant är det med frukt och grönt. Vi odlar vanligtvis och det är en speciell smak på nyskördade grönsaker, de är både krispiga och smakrika. Här smakar verkligen allt nyskördat! Medveten om att de inte kan skicka helt mogna produkter till Sverige men en undrar ju när även importerade färskvaror smakar nyskördat här. Vi tog oss en härlig tur på cykel som visade sig bli allt utom härlig. Ska tilläggas att Peder pallade en apelsin från en passerande odling och hade en himla tur som inte blev påkommen då det är dryga böter och de har hökögon som vakar. Jag stannade till och klev ut en meter i odlingen för att fota och se vad som odlades, direkt var det en förbipasserande bil som tvärnitade och vakade.

Efter kusten står Torre de Guaita, ett av de 13 vakttorn från 1500-t som skulle försvara provinsen Valencia mot invasion från de algeriska piraterna (turkarna och berberna). Tornen kommunicerade genom att tända brasor på taket. Ja kanske inte så smart för att kunna överraska fienden, men hur skulle de annars kunna varna?

Hur kan jord vara vackert? Att plöja och att få raka fåror är inte lätt, men det kan de här! Och det är otroligt vackert!

Vi passerade alla odlingar och närmar oss Valencia på cykel och möttes av detta fantastiska hus, eller vad det nu kan kallas.

Valencia sägs vara staden där gammalt möter nytt. Och där stod vi och bredvid oss detta förälskade unga par 😊

Och visst fanns det mycket vackert att titta på i Valencia. Vi hade en mysig strosardag och var riktigt kulturella.

Största behållningen av Valencia var ändock de uråldriga träden som fanns i Valencia, denna hade till och med fått en rondell runt sig.

Och det blev en hel del cykling under denna vecka, vilket är underbart men… många mil och timmar blev för många, fucking Google! Men först vill jag hylla (och dissa lite) för det är fascinerande att jämföra cykelvägarna på landet till skillnad mot när en närmar sig staden. Lite spännande att lära barn cykla på landet, ops! Men vi blev och är otroligt imponerade av Spanien och deras respekt mot fotgängare, cyklister och även medtrafikanter. De är otroligt respektfulla. Med facit i handen så känns det som att det är skillnaden mellan liv och död. För att sammanfatta det hela så blev Valenciatrippen toppen men vi kom oss även för att cykla till några närbelägna små byar bl a Puḉol, en liten mysig tripp som slutade med att vi fastnade i ett industriområde som vi med nöd och näppe lyckade att ta oss ur. Järnväg, motorväg och vägbyggen var bara förnamnet. En chansning på en ny väg slutade med att vi vänligt men bestämt blev avvisade och fick börja om från början. Vi cyklade rondeller och broar utan vägrenar tillsammans med tungtrafik och dessutom hann det att bli mörkt. Iklädda linne och shorts, utan lampor eller reflexer och jag tackar högre makter att vi lyckades att komma hem till slut. Det är nu vi verkligen hyllar de spanska förarna. De såg oss i alla lägen, la sig bakom höll ut och extra allt, We love them! Hade det varit på våra gator i våran lilla hemby så hade vi lindrigast kommit undan med rullstol. Men det tar inte slut på jävligheterna här…

7Inte nog med att dagens tur slutade skit, vi fick äta det också. Eftersom vi inte förberett något och vi var vrålhungriga (hade endast ätit frukost) så hade kära sambon köpt goda franska korvar. Tillsammans med potatisklyftor, en smarrig aioli och ett gott vin skulle det trots allt bli en skön avslutning på dagen. Det visade sig vara ALSATSISK PUDDING men äpplen! Och det såg inte bara ut som skit Behöver jag nämna att vi i det här läget gärna hade lämnat kvar respektive i något av dikena efter vägen!

Men det var inte slut på dagens oflyt. Lagom när jag somnat så vaknar jag till av en hand på mina ben, glöm din dröm far en tanke genom mitt huvud, varpå jag somnar om. Stackars Peder hade vaknat av en jäkla smäll och flög upp. En flaska CAVA hade exploderat! Det forsade kladdig Cava från barlådan ner i soffan med siktet inställt på batteriet, pannan och hela jäkla elektroniken till husbilen. Vilken panik han måste haft, medan jag sov gött 😊 Synd på en så fin Cava! 

Men vi är fortfarande käraste och njuter av dagen. Vi har vågat oss på ytterligare en cykeltur. Denna gång till den närmaste belägna staden Puig, där vi unnade oss en bira på det lokala haket (mellan kyrkan och trädet). Vi blev dagens snackis (inga turister här) och ölen kostade hela 2€. Nu har vi dragit vidare för att göra studiebesök i svenska? Alicante och Torrevieja samt ett besök på IKEA eftersom lingonen är slut till gröten. För lingon är de inte bra på här i España 😊



 







 

4 kommentarer:

  1. Heja er! Så mycket ni har upplevt på kort tid! Ha nu supermysigt i Alicante och snart är ni ju i mina hemtrakter!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Heja er också önskar jag kunde skicka över lite sol och värme! Ja du får se till att vara hemma när vi kommer :)

      Radera

Kulturella vi rullar vidare på jakt efter romarspår utmed Silvervägen

Vi har rullat in i spännande områden där de varnar för det iberiska lodjuret! Från att varit utrotad i 30 år så har den återinvandrat och st...